Torenkamer

Basisschool Koningin Wilhelminia gaf Studio Elmo Vermijs de opdracht om het interieur van de Torenkamer te ontwerpen in het nieuwe gebouw van de school in Zoetermeer.

CONTEXT


Helemaal bovenin het nieuwe gebouw is een kleine kamer met uitzicht op het dak en de omgeving. De uitdaging van deze opdracht was om hier een ruimte te creƫren waar de leerlingen kunnen lezen en leren, maar tegelijkertijd ook kunnen ontspannen en spelen. De ruimte is ontworpen voor leerlingen (5 tot 11 jaar). Leerkrachten kunnen op ontspannen wijze toezicht houden op de leerlingen.

ONTWERP


Het idee was ook om een open en lichte ruimte te maken met veel doorkijkjes, maar die leerlingen ook de mogelijkheid biedt om zich terug te trekken en intieme plekjes te maken. De ruimte is zo ontworpen dat je steeds hoger naar boven kunt klimmen. In het midden hangt een net waar je in kunt liggen met daarboven een doek dat als een tent over het net gespannen kan worden. Er hangen vier- en zesvlakkige lampen die met klittenband in- en uit elkaar gehaald kunnen worden, een kans voor leerlingen om kennis te maken met geometrische vormen. Verder zijn er kussens die als bouwstenen dienen om de ruimte naar eigen hand te zetten.

Alles is gemaakt van restmaterialen, zowel nieuw als gebruikt, die anders in de container zouden belanden. Direct vanaf het begin wordt de Torenkamer veel gebruikt, het is inmiddels de meest populaire ruimte van de school.
 
Opdrachtgever