100%Terschelling Paviljoen

De Oogst- en Kenniskaart Terschelling was het startpunt voor het ontwerp van een mobiel paviljoen voor het Oerol festival dat inzetbaar is voor debatten, lezingen, presentaties en kleine optredens. Het Paviljoen is het eerste resultaat van 100%Terschelling, een werkwijze die de potentie van de omgeving inzichtelijk maakt door middel van een inventarisatie van (rest-)materialen en kennis.

ONTWERP


Vanuit deze inventarisatie zijn verschillende, lokale partijen aan elkaar gekoppeld. Dit leidde tot een ontwerpproces met (rest-)materialen, machines en kennis die op Terschelling aanwezig zijn als uitgangspunt. Vervolgens werkte Studio Elmo Vermijs aan een ontwerp waarin elk onderdeel in samenspraak met de eilandbewoners tot stand kwam.
De spanten komen uit een oude strandtent. Het dak is met lokale naaimachines genaaid van voormalige tentzeilen. Een lokale metaalwerker laste de staalconstructie van oude steigerbuizen en rijplaat. De enige nettenboeter van het eiland boette de hekjes van versleten netten. Het hout is afkomstig van jutters en verduurzaamd met oud frituurvet. Een Zeevaartschoolstudent met kennis van stoommachines maakte de kachel. Een internationaal vermaarde houtdraaier hakte de klossen uit oude bomen. Door middel van een nummer op elk onderdeel is de herkomst en het achterliggende verhaal terug te vinden op de Oogst- en kenniskaart Terschelling.

PLATFORM


Het Paviljoen is een platform voor onderzoek en ontwikkeling van deze werkwijze en biedt plaats voor discussie over actuele thema’s op het gebied van landschap, milieu, klimaat en sociale vraagstukken. Moderators en journalisten, zoals Tracy Metz, linken lokale kwesties aan ontwikkelingen op nationaal en internationaal niveau. 100%Terschelling is een voorbeeld van een werkwijze die zowel op Terschelling als op vele andere plekken zeer goed uitvoerbaar is.

REIZEND


Het Paviljoen is eigendom van Oerol. Elk jaar wordt het Paviljoen voor het festival opnieuw opgebouwd. Daarnaast kunnen andere organisaties het Paviljoen huren in het Waddengebied of elders in Nederland.

Timelapse


Mini Concert Spinvis


Mini-Concert Blaudzun
 
 
Media

100%Terschelling: Noorderbreedte Magazine

Article written on the Symposium "Sense of Place...

100%Terschelling: Architectenweb

Blog about the launching of the 100%Terschelling...

100%Terschelling: Lecture

Studio Elmo Vermijs gave a lecture about 100%Ter...