100%Terschelling Oogst- en kenniskaart

Het Oerol festival vroeg Studio Elmo Vermijs om een paviljoen op het festival te maken naar aanleiding van een te ontwikkelen visie op de omgeving. Studio Elmo Vermijs bedacht een werkwijze die lokale materiaal- en kennisstromen in kaart bracht en zo het potentieel van Terschelling liet zien.

INVENTARISATIE


Studio Elmo Vermijs interviewde verschillende partijen die de diversiteit van Terschelling laten zien. De interviews gaven inzicht in hoe eilanders hun beroep en aanverwante activiteiten uitoefenen, welke kennis zij hebben, en welke (rest-) materialen zij produceren. Op Terschelling komen maar weinigen rond van één beroep. De meesten doen er dan ook allerhande dingen naast. Er heerst een hoge mate van zelfstandigheid. In de inventarisatie zijn veel “onontdekte productiestromen” opgenomen met veel diversiteit en verrassende uitkomsten als gevolg. De inventarisatie geeft een goed beeld van het potentieel van Terschelling.(REST)MATERIALEN EN KENNIS


Van elke partij werd een inventarisatie gemaakt. Er werd gekeken naar aantallen, frequentie, (materiaal-)eigenschappen en de restwaarde die de partijen vertegenwoordigen.

(REST)MATERIALEN


- deadstock (voorraad die niet meer gebruikt wordt)
- end of life cycle (onbruikbaar materiaal)
- verpakkingsmateriaal
- productie- en sloopmateriaal

KENNIS


- materiaal- en productiekennis (eigenschappen, ambachten, technieken, gereedschappen)
- netwerken (wie kent wie?)
- educatie (opleidingen, etc.)
- overige kennis (tradities, wijsheden en gebruiken)

OOGST- EN KENNISKAART


Vervolgens maakte Studio Elmo Vermijs met vormgever Casper Glorius de interactieve Oogst- en Kenniskaart Terschelling. Uiteindelijk zijn er 43 partijen in opgenomen. De kaart maakt de inventarisatie inzichtelijk en kan voor vele doeleindes gebruikt worden door zowel bewoners als bezoekers van Terschelling, bijvoorbeeld door theatermakers, architecten, ontwerpers, kunstenaars en andere geïnteresseerden.

Dit project is financieel ondersteund door Stichting DOEN
 
 
Media

100%Terschelling: Noorderbreedte Magazine

Article written on the Symposium "Sense of Place...

100%Terschelling: Architectenweb

Blog about the launching of the 100%Terschelling...

100%Terschelling: Lecture

Studio Elmo Vermijs gave a lecture about 100%Ter...