Assembly of Trees

Tags
Assembly of Trees is een installatie en serie workshops waarin de intrinsieke waarde van het bos centraal staat en werd gepresenteerd tijdens Oerol festival 2022 op Terschelling. Het project leidde tot het manifest Het Bos Spreekt, de grondbeginselen van het bos.

 
Installatie
Assembly of Trees houd het midden tussen een parlement, tribune en schuilplaats. Een samenkomst van bos, bomen, houtproductie en mensen. Een entree van gestapelde planken met bijbehorende audio, via QR-code, leidt het publiek via een pad door het bos naar de installatie. Aangekomen bij de installatie wordt het publiek uitgenodigd in de Assembly plaats te nemen en te luisteren naar het essay Tot het bos van Jente Hoogeveen. Centraal in het essay staat de vraag: wat betekent het als de niet-menselijke omgeving, in dit geval het bos van Terschelling, centraal staat in denken, ervaren en doen? Assembly of Trees werd volgens het circulaire productieprincipe ontworpen gebouwd. Lokale houtzagerij Islandwoods leende voor deze gelegenheid ruim 60 stammen en ruim 120 planken. Na afloop keerde het materiaal terug om verder verwerkt te worden in het reguliere houtproductieproces.Workshops
Tijdens het Oerol festival 2022 vonden vijf workshops plaats in de installatie. De uitkomsten leidde tot het manifest Het Bos Spreekt, grondbeginselen van het bos. Chihiro Geuzebroek, Raki Ap, Jessica den Outer, Remi Hougee en Koen Arts nodigden het publiek uit om in en rond de installatie Assembly of Trees op een nieuwe manier het bos te ervaren en te reflecteren over de relatie tussen mens en natuur. In vijf workshops stonden de volgende thema’s centraal: de rechten-voor-de-natuurbeweging, lokaal bosbeheer, het concept van rewilding, en natuurinclusie en sociale gelijkwaardigheid in de strijd tegen klimaatverandering.


Manifest
De workshops leverde verbale en non-verbale input aan de totstandkoming van het manifest Het Bos Spreekt; grondbeginselen van het bos. Dorine van Norren schreef het manifest met Raki Ap, Chihiro Geuzebroek, Jessica den Outer, Remi Hougee en Koen Arts naar aanleiding van hun workshops in de installatie Assembly of Trees. Het manifest is de introductie van een nieuwe grondhouding op basis van de intrinsieke waardes van het bos.
Het manifest is hier te lezen en te downloaden.

Assembly of Trees is de vertaling van het stadium ontkiemen en onderdeel van meerjarigonderzoeksproject StagingWood waarin Elmo Vermijs met een groeiende coalitie langs de levenscyclus  van bos -ontkiemen, groei, verval en afsterven- op zoek gaat naar andere houdingen tussen mens en bos.
zie voor meer info: www.stagingwood.org