Buijtenkeuken

De Buijtenkeuken, onderdeel van Werkplaats Buijtenland, is een mobiele keuken. Als inspiratie diende oude bakhuisjes in de buurt waar een houtoven de basis van de keuken is. Studio Elmo Vermijs ontwikkelde in samenwerking met kok Pepijn Schmeink, expert op het gebied van koken op houtvuur, en kachelbouwer Gerbrand Dros een geschikte houtoven.

WERKPLAATS BUIJTENLAND


In het buitengebied van Rhoon (onder Rotterdam) onderzoekt Werkplaats Buijtenland door vijf projecten (Buijtenpaden, Buijtenbrouwerij, Buijtenbed, Buijtenkwekerij en Buijtenkeuken) de relatie tussen recreatie en het landschap.

ONTWERP


Ester de Wiel vroeg Studio Elmo Vermijs om de Buijtenkeuken te ontwikkelen. Historische bak- en kookhuisjes waren het uitgangspunt voor het ontwerp. In deze kleine gebouwtjes die vroeger op het erf van een boerderij stonden, was een houtoven aanwezig voor het bakken van broden, koeken, taarten en dergelijke, voor de boerderijbewoners en de lokale gemeenschap.

DE BUIJTENKEUKEN


Deze verplaatsbare keuken met houtoven biedt ruimte voor diners en workshops op diverse locaties: op het erf, de markt, buitenplaats of in het weiland. Naast het bereiden van diners is het ook een keuken waar geëxperimenteerd kan worden met koken op hout. Koks worden uitgenodigd om gebruik maken van de Buijtenkeuken en kennis te vergaren over alternatieve manieren van voedselbereiding en conservatie. Pepijn Schmeink van restaurant Dertien (voorheen De Eendracht in Rotterdam) is als eerste kok betrokken bij het project. Hij heeft jarenlange ervaring met houtovens die het hart van zijn restaurant vormen. Schmeink ontwikkelde met kachelbouwer Gebrand Dros een speciale oven voor de Buijtenkeuken.

ANDERE PROJECTEN


Buijtenpaden: Ester van De Wiel / Marnix Tavenier
Buijtenbrouwerij: Henriette Waal
Buijtenbed: Studio MakkinkBey
Buijtenkwekerij: Willemijn Lofvers
 
 
Media

Buijtenkeuken: A Delicious Life

A Delicious Life showcases today’s new food mo...