KRAK

Tags
KRAK bestaat uit een installatie met audiotour en verdiepende workshops rondom de de sombere honingzwam als verteller van verval in het bos. KRAK vond plaats tijdens Oerol Festival 2024. Bij aankomst wordt de bezoeker welkom geheten door een poort die ongemakkelijk op het pad staat. Via een QR-code start een audiotour door een bos met krak(k)ende bomen. Hier staat de (on)zichtbare sombere honingzwam centraal in een installatie over verval; reducenten, de schimmels die afbreken.

Is de sombere honingzwam een sluipmoordenaar of een opruimer? Al lopend over een smal pad begeleidt de audiotour deze bevraging en geeft historische context in deze vraagstelling. Na een wandeling van enkele minuten stuit de bezoeker op een installatie die doet denken aan een plantage, maar dan van gekrak(k)te boomstammen. Hoe kan de afbraak van gemaakte landschappen van Nederland worden begrepen in een groter systeemveranderende beweging richting (bio)diversiteit en woekering? De audiotour gaat verder over een duinpad met uitzicht op een veelvoud aan ontkroonde bomen. Het laatste gedeelte van de audiotour leidt over een bospad, lopend over krakend boomschors; Wellicht het eerste stadium van verval? Zijn er dingen in jou en jouw relaties die klaar zijn om te vervallen?

Het gebruikte gekrakte hout en bast zijn afkomstig van deze lokatie en van lokale houtzagerij en -bewerker Island Woods en is voor de gelegenheid geleend. Het gekrakte hout en bast zal na afloop verder lokaal vervallen.


Workshops

Als we de onhoudbaarheid van de ecologie en economie van de plantage onder de loep leggen; welke relaties waarin we zelf verwikkeld zitten zijn dan rijp om te vervallen? In de workshops, gegeven door een interdisciplinair kunstenaar, milieubeschermer en dekoloniaal activist, worden deelnemers begeleid in belichaamde opstelling-oefeningen die gaan over hiërarchie, monoculturen, vervreemding, verbinding, balanceren en loslaten.

Hoe vindt jouw mensenlichaam een houding… in de plantage? In deze workshop begeleiden Anne Jesuina en Chihiro Geuzebroek bezoekers om de verbanden tussen economische en ecologische dimensies van de plantage van vroeger en vandaag de dag te zien. Kunnen we voelen hoe de plantage voortdurend relaties scheef doet groeien totdat er een breekpunt wordt bereikt?

De Sombere Honingzwam eet in een gezond biodivers bos enkel dode bomen. In een monocultuur of in een klimaat veranderd landschap gaat de schimmel ook levende bomen vellen. Diens verspreiding kan gezien worden als een indicator van verstoorde relaties. In deze workshop oefenen deelnemers onder begeliding van Joanna van der Hoek en Chihiro Geuzebroek met verstoring van relaties door lichamelijke houdingen van dominantie en ondergeschiktheid aan te nemen. Middels kleine aanpassingen in het lichaam gaan we oefenen in andere houdingen. Na een korte demonstratie opstellingen gaan we in tweetallen aan de slag.


KRAK is het vertaling van het stadium verval en onderdeel van meerjarig onderzoeksproject StagingWood waarin Elmo Vermijs met een groeiende coalitie langs de levenscyclus van bos -ontkiemen, groei, verval en afsterven- op zoek gaat naar andere houdingen tussen mens en bos.
Zie voor meer info: www.stagingwood.org