Makers Festival

Studio Elmo Vermijs maakte ism Dirk Overduin het ruimtelijk ontwerp voor de stands van het Makers Festival.

CONTEXT


Organisatie The Beach organiseerde het Makers festival om de rol van ambacht en maakprocessen in de hedendaagse samenleving te onderzoeken en onder de aandacht te brengen. Ruim 30 ambachtslieden werden uitgenodigd om hun werk te presenteren in de vorm van workshops, producten, of presentaties. Het Makers Festival vond plaats in een voormalige autogarage in Amsterdam Nieuw-West.

SUPERUSE


Lokale kennis en materialen stonden centraal in het ontwerpproces van de stands. Als uitgangspunt werde afvalstromen van plaatselijke bedrijven in kaart gebracht, volgens de methode die Superuse Studios heeft ontwikkeld. Door lokale restmaterialen te gebruiken wordt niet alleen het gebruik van natuurlijke grondstoffen vermeden, maar ook wordt de energie gebruikt voor productie en transport aanzienlijk gereduceerd.

ONTWERP


Om de diversiteit aan deelnemers te verenigen is gekozen voor een ontwerp met een grit van presentatietafels die begin 19e eeuw in vergelijkbare fabrieksruimtes werd gebruikt. Uiteindelijk werden 45 tafels gemaakt van afgedankte underlayment platen en jute cacao zakken. De tafels zijn volledig demontabel waardoor ze ook voor komende edities van het festival gebruikt kunnen worden. Tijdens het maak- en ontwerpproces kregen studenten van het Hout- en Meubileringscollege een workshop over afvalstromen en hoe je daarmee kunt ontwerpen.

 
 
Media

Makers Festival: DOEN | Materiaalprijs

Het ontwerp voor het makers festival werd in 201...